HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Szilveszteri babonák és újévi szokások szerte a világban - B.U.É.K!

2013.12.31. 19:29 boksuli

A szilveszter és az újév napja a babonák és a hiedelmek igazi kavalkádja. Ilyenkor biztos ami biztos alapon még az is kicsit babonás lesz, aki máskor egyáltalán nem ad az ilyesmire. A magyar kultúra ráadásul különösen gazdag a szilveszteri babonák terén. A hajadon lányok gombócfőzésétől a lencseevésen át a szerencsét előtúró sült malacig hosszú listával tehetünk a szerencsénkért, vagy jósolhatjuk az elkövetkezendő évet. Egyes újévi szokások tipikusan nálunk jellemzőek, míg más hiedelmek széles körben elterjedtek. Abban például egész nagy a nemzetközi egyetértés, hogy a baromfik elkaparják ilyenkor a szerencsénket. Ráadásul ezt ádáz módon még sült formájukban is képesek megtenni, ezért óvakodnunk kell a fogyasztásuktól.

A hazai szokások közül mindenki ismer párat, és számos remek írás is született már erről. Ezért mi most arról ejtünk pár szót, hogy milyen érdekes és furcsa újévi babonák vannak még kicsiny hazánkon kívül. Nézzünk hát körül a nagyvilágban, miféle szilveszteri szokások tarkítják az emberek életét ezen a jeles ünnepen, Dániától egészen Mexikóig.

Dánia: Törött edénykupacok a ház előtt = boldogság és szerencse

A dánoknál nem kell családi perpatvarra gondolnunk, hogy ha újév napján össze-vissza repkedő tányérokat látunk. Náluk ugyanis úgy kívánnak szilveszterkor az emberek szeretteiknek és a barátaiknak jó szerencsét és boldogságot, hogy a bejárati ajtajuk előtt mindenféle edényeket törnek össze, lehetőleg igen nagy csörömpöléssel. Minél nagyobb cserép- és szilánkkupac van valaki ajtaja előtt, annál szerencsésebb ember, hiszen sok hűséges, szerető barátot tudhat maga mellett. Egy másik érdekes dán szilveszteri szokás, hogy mikor éjfélt üt az óra, az emberek a bútorokról leugorva szó szerint beleugranak az új esztendőbe.

Görögország: Trancsírozzunk gránátalmát


A görögöknél (hozzánk hasonlóan) kulcsfontosságú, hogy ki lép be először az ajtón először az új évben. Náluk az a fontos, hogy egy kedves és szerencsés ember legyen az illető, mert akkor ezeket a tulajdonságokat hozza be a lakásba. Gyakran gyerekeket tartanak rá a legalkalmasabbnak, hiszen ők a legártatlanabbak. Jobb lábbal kell belépnie, majd a padlón szét kell trancsíroznia egy gránátalmát, miközben a legkedvesebb jókívánságokkal árasztja el a ház lakóit.

Tirol: Rázd meg jól a fát

A tiroli férfiak körében az az újévi babona járja, hogy éjfélkor (lehetőleg meztelenül) ki kell menniük a házból, és jól megrázniuk egy almafát. Amelyik férfi így tesz, annak egész évben nem lesz problémája a nemi szervével.

Spanyolország: Szőlőt két pofára

A spanyolok számára az újév első perce az egyik legfontosabb momentum. Ilyenkor összeül a család és a barátok, és mindenki megeszik 12 szőlőszemet. Ezek az év 12 hónapját szimbolizálják. A hagyomány szerint az éjféli 12 harangozásból minden egyes harangütésnél be kell kapni egy szemet, a harangozás végére pedig el kell fogynia az adagunknak. Ez így persze nem hangzik nagy dolognak, de a megtermett spanyol szőlőszemekből ilyen rövid idő alatt lehetetlen ennyit megenni. Éppen ezért mindenkinek orrán-száján szőlőlé folyik, ami nagy nevetések okozója a társaságban.

Finnország: Jóslás olvasztással


A finnek úgy tűnik nem csak nyelvi tekintetben állnak közel hozzánk. A régi időkben nálunk ólmot olvasztottak, hogy szilveszterkor megjósolják a jövendőt. Finnországban ónt használnak erre a célra, mégpedig éjfélkor. Kanálban megolvasztják, majd hideg vízbe engedik. A forró ón ilyenkor véletlenszerű alakot vesz fel. A létrejött forma megmondja a finnek számára, mit várhatunk a következő évben. A szív vagy gyűrű forma házasságot jelent, a hajó utazást, az állatra hasonlító alakok pedig leginkább bőséget.

Panama: Idén ne is lássalak

Panamában az ünnepi idényben papírmasé szobrokat készítenek az emberek, amiket kiraknak a ház elé. Szilveszterkor a bábút meggyújtják, annak reményében, hogy a következő évben kevesebbet látják majd az illetőt. A szobrok emiatt igen gyakran politikusokat, hírességeket és más közéleti személyiségeket próbálnak megmintázni.

Mexikó: Kalandos szilveszteri babonák

Ha úgy érezzük, hogy túl szürke az életünk, egyszer mindenképpen szilveszterezzünk Mexikóban. Persze ez már önmagában is kalandos dolog lenne, de van egy itteni újévi szokás, amivel tutira bebiztosíthatjuk magunknak a mozgalmas évet. Nem kell mást tenni, mint hogy éjfélkor egy üres bőrönddel sétáljunk egyet odakint, vagy legalább megkerüljük vele a házat. Aki így tesz, az az eljövendő évben sok utazásra és számtalan izgalmas kalandra számíthat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr85719297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása