HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

11 elfelejtett mesterség

2014.03.03. 18:54 boksuli

1. Bábú-állító: A gépek feltalálása előtt a kocsmákban és tekepályákon gyerekek állítgatták a bábukat és vitték vissza a golyókat a fizető kuncsaftok helyett.

2, Emberi ébresztőóra: Amikor még egy zsebóra egy vagyonba került, hajnalban az ébresztők járták az utcákat, és az adott időben bekopogtak a megfelelő ablakon. Ehhez hosszú botokat vagy apró köveket használtak.

3, Jégvágók: A modern hűtési eljárások előtt hűtővermeket használtak, amelyet télen töltöttek fel a tavakról levágott jégtáblákkal. A jégtáblákat emberek vágták, nagy fűrészekkel. Veszélyes munka volt sok baleset történt. Sok helyen ma is használnak jégvermeket, de a jeget már célgépek vágják.

4, Katonai fülek: A radarok előtt ilyen tölcsérekkel próbálták meghallani a közeledő repülőgépeket.

5, Patkányfogó. A modern mérgek feltalálása előtt a világ legtöbb városában alkalmaztak patkányfogókat, akiknek a feladata a patkánypopuláció ritkítása volt. Fizetésüket a begyűjtött patkányfarkak után kapták.

6, Lámpagyújtogató:Az újkor hajnaláig este sötétbe borultak a városok. De a gázvilágítás feltalálásával ez megváltozott. Elektromos gyújtók még nem léteztek, ezért esténként lámpagyújtogatók járták az utcákat, akik mécseseikkel fényt gyújtottak.

7, Tejesember: A hűtőrendszerek és a modern tartósítási eljárások előtt minden nap frissen szállították ki a tejet.

8, Rönk-úsztató: A teherautók megjelenése előtt a rönkök legolcsóbb szállítási módja az úsztatás volt. A rönkök azonban néhány helyen felgyűltek és megakadtak, ezeket botokkal kellett irányba lökdösni. A férfiak rönkről-rönkre ugrálva jutottak el az elakadás helyéig. Veszélyes munka, sokan lelték halálukat.

9, Telefon-központos: nők ezrei dolgoztak a hatalmas telefon-központokban, hogy összekapcsolják a hívót a hívottal. Az automata központok tették feleslegessé munkájukat.

10, Testrablók: még a XIX. században is az egyetemek nehezen tudták az oktatáshoz szükséges tetemeket hozzájutni. Törvénytelen módszer volt az ismeretlenektől holttesteket vásárolni, akiktől nem kérdezték a holttest eredetét. Jobb esetben a friss holttesteket hantolták ki, de előfordult, hogy a gyilkosságtól sem riadtak vissza.

11, Felolvasó: A monoton munkahelyeken felolvasók szórakoztatták a munkásokat. A felolvasók fizetését nem a gyár állta, a munkások dobták össze. (Kubában még manapság is előfordulnak.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr35841870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása