HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Toblerone titok

2011.10.27. 19:28 boksuli

Toblerone

A csoki

A Tobler család sikertörténete 1867-ben kezdődött egy berni csokoládéüzletben. A finomságok olyan jól fogytak, hogy a családfő és fiai 1899-ben saját csokoládéüzemet nyitottak.

Azután 1908-ban megszületett a Toblerone, a név, amely Tobler, valamint a torrone (a mézes-mandulás nugát olasz kifejezése) szavak játékából lett összefűzve. A piramis alakú csokicsodának akkora sikere lett, hogy Toblerék 1909-ben már le is védették a márkát.

1920-ban a külcsín ugyan megváltozott, a sas helyét a Bern városának jelképeként is szolgáló medve alakja vette át a csomagoláson, a belbecs azonban érintetlen maradt. A sas aztán 10 évvel később újra visszatért, mivel a svájci hatóságok megtiltották, hogy az ország jelképeit különböző termékek csomagolásain tüntessék fel.

A hatvanas évek forradalmi hulláma Svájcot sem kerülte el, a Toblerone esetében ez a sötétbarna csomagolásban megjelenő étcsokoládés változat megszületését jelentette. 1973-ban újabb kistestvérrel gazdagodott a család, a csokoládéimádók igényeit kielégítendő piacra dobták a fehér csokoládés változatot.

1995-ben nem a méret a lényeg felkiáltással jöttek a minik, a mindössze 12,5 grammos Tobleronék, egy évvel később pedig a kék-fehér csomagolásban díszelgő töltött változat hódította meg a világot. A sikertörténet újabb fejezetét az év csokoládé sikerének bizonyuló Toblerone praliné írta 1998-ban.

A telhetetleneknek sem kell aggódniuk, kapható a Toblerone 4,5 kilós változata is, a Toblerone Jumbo névre keresztelt "csöppségnek" azonban nem árt helyet biztosítani a bevásárlókosárban, mivel 80 cm hosszú.

A világhíres finomság csomagolásán évtizedek óta az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a Matterhorn látható, de aki elég figyelmesen megnézi a csomagolást, észre veheti, hogy a hegycsúcsot ábrázoló rajzba egy medve alakját is elrejtették.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr23334680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása