HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Mit hoz a tudomány 2012-ben?

2012.01.01. 18:57 boksuli

 

A FÉNYNÉL IS GYORSABBAN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az év legnagyobb tudományos vitáit az szeptemberi bejelentés eredményezte, mely szerint bizonyos szubatomi részecskék gyorsabban haladhatnak a fénynél. Az úgynevezett OPERA-kísérletben olyan neutrínók sebességét mérték meg, melyek a CERN részecskelaboratóriumától az olaszországi Gran Sasso neutrínódetektorig „futottak” 732 km-es utat megtéve.

A kísérletet többször is megismételték, és újra ugyanazt az eredményt kapták. Egyes kutatók véleménye szerint mérési hiba okozhatja a neutrínók fénynél gyorsabb sebességét.

Idén az amerikai Fermilab Minos kísérletében újra megmérik a neutrínók sebességét. Tehát 2012 kiderülhet valóban lehetséges-e, hogy a neutrínók gyorsabbak legyenek a fénynél. Ha a mérések igazak, akkor elvileg lehetséges lenne a múltba szubatomi részecskéket küldeni.

 

MEGTALÁLJÁK A HIGGS-BOZONT?

 

 

 

 

 

 

 

 

A fizikában még egy talányos kérdésre választ kaphatnak a tudósok a következő évben. Nevezetesen, hogy létezik-e az isteni részecskének hívott Higgs-bozon. A Nagy Hadronütköztető részecskeütköztetéseinek fő célja ennek a részecske megtalálása.

Decemberben részecskefizikusok bejelentették, hogy meghatározták azt a mérési tartományt, ahol a Higgs-bozon nyomai rejtőzhetnek. Ha létezik a Higgs-bozon, akkor végre igazolódik a részecskefizika úgynevezett standard elmélete, mely a Higgs-bozont tekinti "kulcsnak" a többi szubatomi részecske tömegének kiszámításához.

Ha még sincs Higgs-bozon, akkor érdekesebb kihívás előtt állnak korunk legnagyobb koponyái. Az biztos, hogy az újév az „isteni részecske” utáni hajszában csak újabb eredményeket hozhat. 

 

ÉLETNYOMOK A MARSON?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiderülhet előfordulhatott-e valaha mikrobiális élet a vörös bolygón. Jövő augusztusban landol ugyanis a Mars Science Laboratory marsautó a Curiosity. A Mars felszínén kémiai vizsgálatokat végez, feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése.

 

FÖLDHÖZ HASONLÓ BOLYGÓKAT FEDEZNEK FEL?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csillagászok újabb Föld-méretű bolygókra bukkanhatnak, de már nagy eséllyel a távoli naprendszerek lakhatósági zónájába. Tavaly a két szuper földet a Földnél nagyobb HD85512b-t és a Kepler-22b-t sikerült azonosítani az élet kialakulásának kedvező bolygó rendszerbeli helyen.

A NASA kutatói már Föld-méretű bolygókat is találtak, csakhogy azok túl közel keringtek csillagukhoz, felszínük valószínűleg élhetetlenül forró.

 

SIKERES LESZ AZ ELSŐ HIV-ELLENES OLTÁS?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén kipróbálják az első HIV-ellenes vakcinát. Az Egyesült Államokban engedélyezték kanadai kutatók felkérését, hogy szeretnék tesztelni az oltást embereken is. Az oltást kezdetben 40 HIV-pozitív betegen próbálnák ki, majd a tesztelés második szakaszában 600 HIV-negatív, de magas kockázati kategóriába sorolt ember beoltása következne.

 

MEGFOGANHAT AZ ELSŐ MAMUT-KLÓN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japán tudósok lehetségesnek tartják, hogy egy szibériai fagyott mamut combcsontjából vett mintával újra feltámaszthatják a mamutokat. A mamutklónozáson fáradozó tudósok - akik végül nemzetközi segítséget kértek - már az elmúlt nyáron szerették volna beültetni az első mamutklónt egy afrikai elefántba, de kísérleteik nem jártak sikerrel.

A japán Kinki Egyetemen idén látnak esélyt arra, hogy elindíthassák végre a mamutok klónozásával kapcsolatos kutatásokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr453511750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása