HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Péntek 13.

2012.01.13. 19:02 boksuli

Nem tudni, mitől alakult ki az a hiedelem, hogy péntek 13-a balszerencsés nap, ám az biztos, hogy már a középkor óta tart. Gondolkodás és szemlélet kérdése, hogy kinek milyen lesz ez a nap. Ha valaki negatívan áll hozzá, akkor neki olyan is lesz, míg másoknak - pozitív felfogás - szerencsét hozhat.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szép napod is lehet péntek 13-án

Valóban ijesztő, ha ilyen témájú statisztikát olvasunk. Csak az a bökkenő, hogy nem készült hasonló statisztika 12-e csütörtökről vagy 14-e szombatról. Sőt 12-e péntekről vagy 14-e péntekről sem. Így ismét eljutunk ahhoz az elvhez, hogy aki keres, talál! Vagyis gyakran olyan eredményre jut egy-egy felmérés, amilyen nézőpont igazolása céljából indult!… 

Ugyanakkor látjuk, hogy nem egyforma ennek a napnak a megítélése, hiszen sokan pechesnek vélik, míg mások, különösen akik péntek 13-án születtek, nagyon szerencsésnek tartják. Mindkét csoportnak igaza van, hiszen olyan lesz a napjuk, amilyen az elvárásuk. Ha valaki fél, rosszra számít, az negatív eseményeket fog bevonzani. Míg ha valaki jót remél, azzal pozitív dolgok történnek majd. 

Bárki szerencsenappá teheti a péntek 13-át. Annyit kell csupán tennie, hogy reggel eldönti és vidáman kijelenti, hogy a mai nap igazán sikeres és szerencsés nap lesz számomra! A cél, hogy a félelmet gyermeki ősbizalommal váltsuk fel. Véssük újból és újból az emlékezetünkbe, hogy mindig vigyáznak ránk az égiek. Ha kell, írjuk ki a bejárati ajtónk fölé, hogy valahányszor elmegyünk otthonról, eszünkbe jusson. 

Tegye mindenki a péntek 13-at szerencsenappá! Próbálj meg úgy ébredni, hogy nyitott vagy a jóra, csodálkozz rá a szép, de egyszerű dolgokra is, és gondolj arra, hogy kellemes események várnak rád! Garantáljuk, hogy meg fogsz lepődni az eredményen.   

A babona kialakulása, fontosabb események

Nem világos, miért alakult ki az a babona, miszerint balszerencsét jelent, ha 13-a péntekre esik. Valószínűleg még a bibliai időkben alakult ki ez a hiedelem, hiszen Jézussal együtt 13 ember vett részt az utolsó vacsorán, vagy mert Jézust pénteken feszítették keresztre. A középkorra már a péntek és a 13-a külön-külön is balszerencsét jelentett.

Régen minden babona kötődött valamilyen hagyományhoz. Voltak ún. tiltónapok, amikor például az asszonyok nem moshattak vagy söpörhettek. Ezek a szokások minden esetben valamivel szemben védték az embereket, de a pontos okát sajnos már nem lehet tudni. 

A pénteki napot a VI. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok idejének tartották a keresztény hitterjesztők, ez volt az általuk üldözött ősi vagy nomád istenségek titkos imádásának napja. A 13-as számnak pedig régi megfigyelések rossz tapasztalatait tulajdonítják a kultúrtörténészek. 

Az angolszász, a német és a dél-európai kultúrákban a legerősebb a félelem, nemcsak a 13-i péntektől, hanem a 13-as számtól is. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban alig találni felhőkarcolót, amelynek lenne 13.-nak hívott emelete, a 12. után ugyanis rögtön a 14.-re lehet menni.

A babonások számára nem volt meglepő, amikor az Apolló 13-nak 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es indítóállványról meghiúsult - 39 ugyanis 3-szor 13. A különösen babonások a szerencsétlenség elűzésének széles palettájáról válogatnak ezen a napon, például sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át. Nem szabad létrára mászni, minden baljós gondolatot le kell kopogni egy fán, a sütött kenyér pedig keletlen marad - a babonások szerint legalábbis.

A pszichológusokat és a történészeket is megosztja, hogy mi lehet a magyarázata a péntek 13-a által keltett babonás szokások fennmaradásának, de legtöbben azt vallják: az ember életében olyan sok a rejtélyes veszély vagy a stressz, hogy néha hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégiscsak van valami ok.

Számmisztika

Matematikailag a 13-as prímszám, amely a prímszámok sorában a 7. Lehet ezen a vonalon tovább kutakodni, hiszen a 7 maga is prímszám. Ő az 5. prímszám, ami szintén prímszám.Kérdés, hogy ennek a fejtegetésnek van-e értelme…Megvizsgálhatjuk a 13-as számot számmisztikailag is. Hiszen a számmisztika nevében is benne van, hogy számokkal foglalkozik, de nem matematikai, hanem misztikus értelemben. Ez a megközelítés a számokat nem mennyiségileg, hanem minőségileg vizsgálja. És úgy értelmezi azokat, mint rezgéseket. Hasonlatosan a hangrezgésekhez vagy a hanghullámokhoz. Ilyen értelemben önmagában véve nincsen szép vagy csúnya hang. Vagyis nincsen szerencsés vagy szerencsétlen szám! 

A számmisztikában a 13-as szám ugyanolyan, mint a 12-es vagy a 14-es, nincs semmilyen különösebb jelentősége. A mesterszámokat (11, 22, 33) kivéve egy számjegyű számokkal dolgozunk, úgy, hogy összeadjuk a számjegyeket. Ha a 13 számjegyeit összeadjuk (1 + 3 = 4), 4-et kapunk, ami a stabilitásról, a józanságról, a gyakorlatias megközelítésről szól, tehát semmi köze a szerencséhez vagy a szerencsétlenséghez.

Tények péntek 13-áról

1. Az e naptól való rettegés a tudomány egyik legnépszerűbb hiedelme, és még neve is van: paraszkavedekatriafóbia vagy friggatriszkaidekafóbia. Triszkaidekafóbiának azt nevezik, ha valaki a 13-as számtól retteg.

2. Világszerte sok kórházban nincs 13-as számú kórterem, a toronyházakban 13. emelet, sőt, egyes légikikötőkből "kifelejtették" a 13-as beszállókaput is.

3. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök egyetlen hónapban sem utazott 13-án, és soha nem adott olyan ebédet vagy vacsorát, amelynek során 13-an ültek volna az asztalnál. Napóleon és egy másik amerikai elnök, Herbert Hoover is triszkaidekafóbiás volt.

4. A világhírű író, Mark Twain egyszer 13. meghívott volt egy díszvacsorára. Egyik barátja figyelmeztette, hogy ne menjen el - és igaza lett; "balszerencsés este volt, csak 12 személynek főztek" - emlékezett később Twain. A babonás párizsiak "bérelhetnek" 14. vendéget az ilyen alkalmakra.

5. Számmisztikusok szerint a 13-as azért balszerencsés, mert a 12-es után következik, márpedig ez utóbbi teljes szám: ennyi hónapja van az évnek, tagja a csillagjegyeknek, isten az Olimposzon, feladata Herkulesnek, törzse Izraelnek, apostola Jézusnak, napja a karácsonynak és 12 egy tucat is.

6. A tarot kártyában a 13-as a halál kártyája, de abban az értelemben, hogy az újjászületés tartalmát hordozza. 13-án mindig van egy lehetőség a régi dolgokat lezárni, s az újak felé nyitni. Ha ez a szám ráadásul a péntekkel párosul, akkor a következőt is jelentheti: A péntek a Vénusz bolygó napja. Ez a bolygó a szerelem mellett a szerencsét is jelképezi, behozhatja a bőséget, s nem csak anyagiakban. Tehát ebben a párosulásban inkább szerencsés a péntek 13, mintsem rosszat hozzon.

7. A Forma 1-ben és néhány motorsportban sem adnak 13-as rajtszámot, a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) 1976-ban döntött úgy, hogy többet nem adja ki a 13-as rajtszámot, mivel korábban több balszerencsés eseményt tulajdonítottak neki, illetve több versenyző is ódzokodott tőle babonából.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr1003543330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása