HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Miért csíkos a zebra?!

2012.02.09. 18:32 boksuli

Évtizedes vitában tettek előrelépést a Horváth Gábor és Susanne Åkesson vezette magyar és svéd kutatók.

Először különböző színű lovakat vizsgáltak és arra jutottak, hogy a bögölyfélék sokkal jobban "szeretik" a feketéket és barnákat, mint a fehéreket - ennek az az oka, hogy vonzódnak a sötét színű lovak szőre által visszavert, horizontálisan polarizált fényhez; a fehér lovakról ezzel szemben polarizálatlan fény verődik vissza.

A fény attól horizontálisan polarizált, hogy vízszintes síkban mozog, mint egy kígyó a talajon, ami Horváth Gábor szerint a böglyök számára attól roppant vonzó, hogy a víz tükröződései is horizontálisan polarizáltak, a vízparti rovarok pedig így képesek azonosítani a párzáshoz és peterakáshoz alkalmas területeket.

 

 

 

 

 

 

 

Miután rájöttek, hogy a bögölyfélék a sötét színeket kedvelik, míg a világosakat nem, eszükbe jutott a zebra, ami fekete is meg fehér is. Budapest közelében egy böglyök által frekventált helyen világos, sötét és csíkos táblákat állítottak fel - a csíkos táblákból pedig egyből többet is, variálva a minta dőlésszögét és sűrűségét.

Meglepetésükre a zebra csíkjaira emlékeztető tábla még a fehérnél is kevesebb rovart vonzott be.

Kutatásukat - melynek eredményeiről a The Journal of Experimental Biology szaklapban számoltak be - még egy lépéssel továbbvitték és különböző mintázatú, háromdimenziós lómodelleket állítottak fel. A ragacsos "lovakról" kétnaponta gyűjtötték be a csapdába esett állatokat. Ismét a fekete-fehér csíkos gyűjtötte be a legkevesebbet. Magyarul a mintázatnak gyakorlati haszna van.

Kísérletük azonban evolúciós szempontból nem perdöntő. Matthew Cobb, a Manchesteri Egyetem biológusa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy ez még kevés ahhoz, hogy megdöntse a zebracsíkok kialakulásáról szóló egyéb elméleteket. "Ahhoz, hogy ez a magyarázat igaznak bizonyuljon, a szerzőknek azt is be kellene mutatniuk, hogy a bögölyfélék jelentős szelekciós nyomást gyakoroltak a zebrákra, míg a világ többi lovára és szamarára nem... hiszen azok nem csíkosak."

Ezt persze a magyar és svéd szerzők is megemlítik tanulmányukban, vagyis jelenleg az a legvalószínűbb magyarázat, hogy a csíkok kialakulásának egyik, de nem egyetlen okáról van szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr534084995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása