HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Régi finom cukrok újra Budapesten

2012.02.23. 18:35 boksuli

A cukorkakészítés újjáéledt Budapesten. Igazi designédesség-műhely nyílt a belvárosban, ahol ti is személyesen megnézhetitek, hogyan készülnek az eredeti cukorkák és nyalókák. A századelő és a modern kor egyszerre találkozik ezen a helyen, a végeredmény pedig garantáltan elolvad a szádban.

 

 

 

 

 

 

 

Biztos, hogy sokan szerettétek a kakasnyalókát és kemény cukorkát, és kedves történetek kötnek titeket is ezekhez az édességekhez.

Az egykori építész tulajdonos, Gerzsenyi András és designer társa, Hajdú Anett felélesztette a cukorkészítő mesterséget és mai formába csomagolta mindezt. Igaz, András felmenői között voltak híres cukorkészítők, de a szakmát egyikük sem iskolai falak között tanulta. Elhivatottságból, autodidakta módon képezték ki magukat, és decemberben megnyitották ezt az egyedi boltot, ahol a legapróbb részletekig mindent ők komponáltak meg. 

A piros és fehér letisztult díszletek között jól tud érvényesülni a színes és édes cukorkák és nyalókák garmadája. Az átlátszó zacskók, üvegek, celofánok nem rejtenek zsákbamacskát, sőt, hivalkodóan kacsintanak rád, hogy „egyél meg”.

Az üvegfallal elválasztott pult mögött pedig azt is nyomon követheted, hogyan készülnek a színes nyalánkságok. Igaz ez nem sztenderd program, általában heti háromszor késő délután folyik a gyártás.

Az első lépés a cukor felfőzésével kezdődik. Ez egy hosszabb folyamat. Anett lelkesen kevergeti a sűrű szirupot, amíg András előkészíti a terepet. A cukorfőzetet 145 fokra főzik fel, majd a forró masszát a márványpultra terítik.

Természetes és természetazonos aromákkal színezik, és ízesítik. Sietve dolgoznak, hiszen a folyékony karamell gyorsan szilárdul. A készítők speciális kesztyűket és hőálló eszközöket használnak. Ahogy hűl a massza, összegyúrják és formázzák azt.

A legmókásabb talán az, ahogy egy nagy fali kampón pörgetik, forgatják, nyújtják. Mint megtudtuk, ilyenkor oxigénnel találkozik a massza és ennek köszönhetően selymes lesz a textúra.

Ezt követően különböző darabokra vagdalják, attól függően, hogy milyen végeredményt szeretnének.
A nyalókák komoly kézügyességet igényelnek, ebben Anett nagyon profi. Több egyedi rendelésnek is eleget tesz.

A henger alakú cukorkákat is kézzel készítik, míg a négyzet alakúak egy kézi szabályozású géppel készülnek.
Az íz, a szín és a forma az alkotók kreativitásán múlik. A spontaneitás az ízben jön ki igazán. Itt megdőlnek az olyan mítoszok, hogy a zöld szín a mentolosra utal, a piros pedig a málnásra.

A zacskókban is gyakran kevernek vegyes cukorkákat, így leginkább akkor derül ki, melyik milyen ízű ha megkóstolod. Készülj fel, mert itt olyan különlegességgel is találkozhatsz, mint a chilis vagy a csokis cukor.
A legvégső fázisban szilárdulnak keménnyé, és a cukorkák légmentesen záródó zacskókba, üvegekbe kerülnek, a nyalóka szimpla celofáncsomagolást kap. Napfénytől védve és páramentes helyen tárolva egy évig őrzi meg szavatosságát, de addig nehéz tartogatni, és nem is érdemes.

Elsődleges céljuk, hogy megerősödjenek, ismerté váljanak. Távlati tervek között szerepel, hogy cukorbetegeknek és a bio-irányzat követőinek is készítsenek cukorkát, illetve, hogy tovább bővítsék a klasszikusok repertoárját, többek között a töltött cukorka igénye is felmerült.

A kézműves termékekkel valószínűleg vásárokban is találkozhatsz majd. Induláskor egyből kitelepültek a Wamp Gasztrora, és azóta is többször voltak a Wampon, de máshova is szívesen mennek.

 6108_img_5239.jpg6108_img_5240.jpg6108_img_5244.jpg6108_img_5246.jpg6108_img_5294.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr464187660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása