Merényi Viktor nyerte az amerikai fővárosban működő nagykövetségek szakácsainak versenyét.
Mi volt a szakácsok feladata? 400 adagot kellett elkészíteni egy a saját szülőhazájukra jellemző ételből. Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje a sous vide, vagyis a vákuumos, lassú főzési eljárással készített marhaszegy mellett döntött, amit füstös lecsópürével töltött és konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt.
Merényi Viktor elmondta, hogy a lecsót nyáron maga tette el házilag, a legjobb minőségű, magyar tőről származó paprikából. Az étkek előkészítésben és a tálalásban kulcsszerepe volt a séf feleségének, Zitának, aki kalocsai népviseletben jelent meg a csúcskategóriájú séfversenyen. Az ételeket egy 8 fős, séfekből, gasztronómiai újságírókból és televíziós főzőműsor-házigazdákból álló, professzionális zsűri bírálta el.
Pénteki kiadásában a The Washington Post is megemlékezett a nagykövetségek közti versengésről, és idézte az ételeket bíráló 8 fős zsűri szavait, akik szerint a magyar ízmester "kreativitást és művészi képességeket mutatott, és nagyon jól főzött." A lap szerint Merényi alkotása "elkápráztatta" az ítészeket, többek között a Post gasztronómiai szakíróját és a Top Chef verseny tavalyi győztesét is.
Merényi Viktor, aki egyébként még mindig alig tudja elhinni, hogy győzött, szerencsésnek tartja magát, mert mint mondta, neki a munkája egyben a hobbija is. Az ételhez felhasznált lecsót saját maga készítette és tette el még nyáron, a legjobb minőségű, magyar tőről származó paprikákból.
A magyar konyhaművész washingtoni megbízatása előtt egy ötcsillagos, budapesti szálloda, a Boscolo megbízott séfje volt, előtte pedig a Four Seasonsben és a Hyattben elégítette ki a legmagasabb szintű gasztronómiai igényeket.