HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

"Okos szemüveg"

2012.04.07. 19:55 boksuli

A Google saját közösségi portálján, a Google Pluson mutatta be a virtuális valóságot fantáziavilággal kiegészítő, Project Glass nevű szemüvegét. Az oldalon közzétett fantáziavideó alapján minimalista formatervezést sejtet: a készülékhez mikrofon és félig áttetsző képernyő tartozik, amely a felhasználó jobb szeme elé vetíti ki a szükséges, valamint a kért információkat.

A vállalat Google X néven futó kísérleti laboratóriumának szakemberei azt remélik, hogy a felhasználókkal megkezdett párbeszéd révén sikerül hasznos visszajelzéseket kapniuk. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a készülék mikor és mennyiért lesz kapható. A videó szerint a szemüveg első viselésekor a felhasználó tizennégy különböző szolgáltatás közül válogathat majd: tájékozódhat az időjárásról, kérhet helymeghatározást, és ellenőrizheti a bejegyzett találkozóit.

A szolgáltatások nagy részét maga a felhasználó aktiválja, de egy adott helyzet is kiválthatja. A kisfilm főszereplőjének szemüveglencséjén például apró figyelmeztetés jelenik meg, amikor szöveges üzenetet kap a barátjától. Miközben bediktálja a saját válaszát, egy mikrofon képe tűnik fel a lencsébe épített képernyőn.

A szolgáltatások között szerepel a Google Maps, amely apró nyilakkal jelzi a szemüveg viselőjének a célállomásához vezető helyes irányt. A készülékkel lehet fényképet készíteni, melyet a felhasználók megoszthatnak az ismerőseikkel. A szemüveggel lehet videokonferenciát tartani és zenét hallgatni – igaz, a filmben nem lehetett fülhallgatókat látni.

A bevezetés még várathat magára

A New York Times egy korábbi cikke azt sugallja, hogy az első szuperszemüvegek nagyjából az év vége felé kerülnek forgalomba 250-600 dolláros (57-136 ezer forintos) áron. A szakértők szerint azonban a videón látható technológia valószínűleg még nem piacképes. A BBC-nek nyilatkozó Chris Green, a Davies Murphy Group Europe vezető technológiai elemzője szerint a fejlesztésben hatalmas anyagi lehetőségek rejlenek, de még mindig nagy kihívásokkal kell szembenézni. Problémát jelenthet a miniatürizálás, illetve az adatokat feldolgozó számítógépnek is könnyen hordozhatónak kell lennie.

Amennyiben sikerül túllépni a méretbeli kihívásokon, a Google-nek komoly vetélytársai akadhatnak. Az Apple már 2008-ban szabadalmaztatta a lézeralapú, fejre erősíthető megjelenítőrendszer ötletét, amellyel például az Ipodon tárolt videókat is meg lehetne nézni. A közelmúltban pedig a Sony és a Microsoft is levédették a felhasználó szeme elé benyúló miniatűr megjelenítőfelülettel kapcsolatos ötleteiket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr104370175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása