HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Felejtsd el a mobiltöltőt!

2012.05.10. 18:51 boksuli

Újabb lendületet kaphatnak azok a fejlesztések, amelyek lehetővé teszik, hogy vezeték nélkül töltsük fel mobiltelefonunk, laptopunk akkumulátorát.

Múlt héten mutatta be a Samsung legújabb csúcstelefonját. A koreai gyártó nem titkoltan a legújabb iPhone riválisának szánja a Galxy S III nevű készüléket, amelynek egyik különlegessége, hogy energiaellátását egy 2100mAh kapacitású, vezeték nélkül is tölthető akkumulátor biztosítja.

Bár a hírek szerint a készülék normál töltővel érkezik, azaz vevőknek a vezeték nélküli töltéshez az asztali dokkolót külön meg kell vásárolniuk, a technológia komoly lehetőségeket rejt magában. A Samsung ezért kedden bejelentette, hogy egy nemzetközi szabvány kifejlesztésének céljából együttműködik más nagy IT-cégekkel (többek között a Qualcommal és az SK Telecommal), és létrehozták az Alliance for Wireless Power (Szövetség a Vezeték Nélküli Energiáért) nevű csoportot.

Az új technológia lényege, hogy több eszközt - telefonokat, laptopot, táblagépet- is tölthetünk egyszerre, vezeték nélkül, úgy, hogy mindössze egy központi töltőegység sugározza az energiát a készülékeknek. Az új technológia segítségével elfelejthetjük a kábelek folytonos keresgélését, azzal sem lesz gond, ha otthon felejtjük a töltőnket, ráadásul a rendszer továbbfejlesztett változata az autóban is használható lesz.

A hírek szerint a rendszer hatótávolsága akár egy egész szobára kiterjed (egyedül a fémbútorok jelenthetnek neki akadályt), de akár kávézókban, csomópontokban, tömegközlekedési eszközökön is elhelyezhetnek vezeték nélküli töltőket. Korábban más vállalatok is próbálkoztak hasonló technológiák elterjesztésével, azonban a fejlesztések eddig nem jártak jelentősebb nemzetközi eredménnyel.

Megérkezett a Samsung Galaxy S III

A legújabb Samsung csúcsgép: 4,8 hüvelykes HD kijelző, négymagos processzor és egy rakás új szolgáltatás jellemzi a telefont. Adatkommunikációs szempontból nagyon jól áll az új Galaxy. A HSPA+ adatkapcsolati sebességet (21 Mbps lefelé) biztosító modell mellett egy 4G verzió is piacra kerül, ám utóbbi csupán Amerikában, Japánban és Dél-Koreában lesz kapható. A Bluetooth 4.0 modem mellett természetesen egy WiFi-modult is találunk a mobilban, amely magas sebességű kommunikációra képes a csatornák összekötése révén (ez az úgynevezett WiFi channel bonding). NFC-egységet is kapunk, a készülék a Galaxy Nexus-ban debütált Beam funkció továbbfejlesztett változatát (S Beam) is támogatja. 

A telefon képét WiFi Direct-kapcsolattal a szabványt támogató TV-re vagy monitorra is kiküldhetjük, az AllShare Dongle névre hallgató kiegészítő pedig szintén WiFi-Direct kapcsolatra nem alkalmas, ám HDMI-támogatással rendelkező gépen elérhetővé tesz a funkciót. A Samsung egyébként a Visával szoros együttműködésben gőzerővel dolgozik az NFC-alapú fizetésen, ha minden igaz, a londoni olimpia során már a telefont a pulthoz érintve is lezavarhatjuk az ügyleteinket. Természetesen a GPS-modul sem maradhatott ki a pakliból, a telefon pedig a GLONASS (kvázi az orosz helymeghatározó rendszer) műholdak alapján is képes bemérni a pozíciót.



10217_p7.jpg

A hátlap alatt egy 2100 mAh kapacitású akkumulátor lapul, melyet vezeték nélküli technológiával is tölthetünk a külön megvásárolható tartozék segítségével. A prezentáció során a további kiegészítőkre is fény derült. Beruházhatunk többek között egy kihajtható tokra (Flip Cover), asztali és autós dokkolóra (Desktop Dock és Car Dock), töltőállványra (Battery Charging Stand), az említett AllShare Dongle mellett HDMI- és HDTV-adapterre is szert tehetünk. Ezek mellett egy S Pebble nevű MP3-lejátszós kiegészítőről is szó esett, ám ennek működéséről, illetve a készülékek kapcsolódási elvéről nem tudtunk meg többet.

A megjelenésre nem kell sokat várni, a 3G kapcsolatra képes modell már a hónap végén, pontosabban május 29-én a boltok polcaira kerül. Kiderült továbbá, hogy a Galaxy S III egyszerre 145 országban, 296 szolgáltató bevonásával rajtol majd el. Természetesen mi is kipróbáltuk a készüléket, ám időszűkében (illetve az asztalok körüli hangzavar és tömeg miatt) sajnos nem tudtuk megnézni az új funkciókat, melyekből rengeteg újat kaptunk. Egy rövid hands-on videót azért készítettünk, a felvétel a bekezdés alatt látható. A telefon sebességére sem lehet panasz, a folyamatosság tekintetében a HTC One X szintjén van a Samsung üdvöskéje. Ítéletet még nem mondanánk, reményeink szerint hamarosan egy hosszabb teszt erejéig is rátenyerelünk a masinára, a végleges verdikt tehát május vége felé várható. Végszóként pedig szeretnénk megköszönni a Samsungnak, hogy szerkesztőségünk is képviselhette magát az eseményen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr314500816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása