HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Chocolate Hills

2012.05.20. 19:50 boksuli

Csokoládé dombok

hills2

Különleges földrajzi formáció, amely mintegy 1268 egyenlő nagyságú, kúpformájú dombocskát foglal magába, amelyek 50 négyzetkilométeres területen vannak szétszóródva. Magasságuk túlnyomó részben 30-50 m között mozog. A dombokat zöld fű nőtte be, amelyek szárazság idején megbarnulnak, ezért a dombok barna, majdnem a csokoládéhoz hasonló színt kapnak (innen az elnevezés). Régebben Carmen Hills volt a nevük, az egyik közeli faluról elnevezve. De azután jöttek az amerikaiak, és megkérdezték a helyieket, mit szólnának, ha a nevet megváltoztatnák. Az emberek azt válaszolták, hogy nem gond, és kérdezték, mégis milyen nevet adnának a domboknak. Ekkor jött a válasz: Chocolate Hills.

cokolady

A világon sehol máshol nem létezik ilyen természeti formáció, ezért Boholon ezek a dombocskák igen nagy turisztikai látványosságnak számítanak, mi több, képük egyenesen ott virul a provincia zászlaján. Ugyanúgy ott szerepelnek a legnevezetesebb fülöp-szigeteki látványosságok sorában.
1988-ban a Chocolate Hills-t a harmadik legnagyobb geológiai képződménynek nyilvánították, míg 2006-ban az UNESCO listájára javasolták felvenni.
 

 

cokolady-28229

 A kutatók között többféle feltételezés kering ennek a geológiai képződménynek a keletkezéséről. Egyesek azt vallják, hogy egy tenger alatti vulkánkitörés maradványai, mások úgy gondolják, hogy egy régebbi korallzátony maradványai, és az időjárás és a erózió hatásának köszönhetően van ilyen formájuk. Megint mások pedig egy régebben aktív vulkán maradványainak tekintik a mai dombokat. Egyben azonban mindenki egyetért: a folyamat évmillió évekig tartott.
 

hills7

 

Ezekkel a különleges természeti képződményekkel Carmen, Batuan és Sagbayan városok környékén találkozhatunk. A dombok Bohol szigetének központi síkságán helyezkednek el széttagolva, de leginkább a Carmen városka körülötti területen.

 

 

hills4

 A Csokoládé dombokat az ún. kilátó állomásról is megtekinthetjük, amely Carmen városától mintegy 5 km-re, Tagbilaran-tól pedig kb. 55 km-re található. A 64 m magasba vezető kilátó 214 db lépcsőjét kell megmásznunk, hogy a lenyűgöző látványt megcsodálhassuk. Fentről a százával sorakozó dombocskák által beterített egész területre rálátni. Az állomás tulajdonosa és üzemeltetője a fülöp-szigeteki kormány.
 

hills6

 

 Ha kigyönyörködtük magunkat a Chocolate Hills-ben, kívánjunk valamit. A kilátón egy nagy harang is található, amit ha meghúzunk és kívánunk valamit, az állítólag teljesül. Így hát ha kívántunk, nem kell mást tennünk, mint a harangot meghúznunk és várni. Nem csak a boholi lakosok hiszik, hogy itt minden kívánság teljesül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr494527999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása