HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Alvás közben lehet tanulni

2012.06.29. 09:53 boksuli

Bár a módszernek nincs köze a párna alatt megbújó könyvekhez, amerikai kutatók szerint mégis működik.

Alvás közben is lehet tanulni

Az eddig is köztudomású volt, hogy az alvás elengedhetetlen nemcsak agyunk regenerálódásához, hanem ahhoz is, hogy elménk feldolgozza a napközben szerzett nem kevés információt. Ugyan a chicagói Northwestern Egyetem neurológusai sem jöttek még rá arra, hogy a szürkeállományban pontosan miként zajlanak le ezek a folyamatok, azonban sikeresen bizonyították, hogy igenis lehet alvás közben tanulni.

A kutatócsoport arra kérte a kísérletükben résztvevőket, hogy tanuljanak meg két dalt lejátszani a billentyűzeten. Az alanyok a zenés foglalkozás után kaptak másfél óra csendespihenőt, azonban mikor álomba szenderültek, a tudósok a két dallam egyikét újra és újra lejátszották. Az előzőekből talán már nem nehéz kitalálni, a szundi után a résztvevőknek az a dal ment jobban a billentyűzeten, amelyiket álmukban is hallgattak.

Adódik persze a kérdés, hogy a tanulmányaink során miért kellett annyit magolni, ha egyszer át is aludhattuk volna az iskolát? Nos, a kutatók egyike, Paul J. Reber elmondása szerint ezzel a módszerrel kizárólag a már elsajátított ismereteket lehet megerősíteni, új dolgokat nem lehet bevinni.

S bár az eredmények érdekesek, a magunk részéről követeljük, hogy a módszert a zenén kívül dolgozzák ki a többi tantárgyra is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr464618761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása