HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Alagút a hegyben

2012.07.24. 19:50 boksuli

A Guoliang nevű kis falu Kínában Henan tartomány északnyugati sarkában, a Taihang hegységben található. A falu egészen különleges helyen épült. Magas hegyek veszik körül, amelyek teljesen elzárják a külvilágtól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A faluhoz vezető út évszázadok csak egy meredek és veszélyes lépcsősor volt, amelyet „Ti Tian”-nak, vagyis égi létrának neveztek. A falu létezéséről mindössze néhány éve, az internet révén tud a világ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a furcsa elzártság az évszázadok folyamán csak jót tett a falunak, egyfajta védettséget adott a világ zűrzavaraival szemben. A lakók kecsketenyésztésből és gyógyfűtermesztésből éltek. De a mintegy háromszáz falusi véget akart vetni az elszigeteltségnek. A faluban nem volt víz villany és telefon sem. A huszadik század ellenére sem éltek jobb körülmények között, mint a középkorban. Miután kormányzati segítségre hiába vártak, a falusiak kétségbeesett tettre szánták el magukat: alagutat fognak a sziklába vájni. Csákányokat, kalapácsokat, és vésőket vásároltak, és a Shen Mingxin, a falu elöljárójának vezetésével 13 ember 1972-ben nekikezdett a munkának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munka öt éven keresztül tartott, de elkészült az 1200 méter hosszú 4 méter széles, és 5 méter magas alagút. Pontosabban ez nem is alagút, hanem az alagútnak és a hegyoldalba vágott útnak egy furcsa keveréke. Az utat a sziklafal szélébe vágták, helyenként egészen a szélén ahol a kitermelt kövekből korlátot emeltek. De az út nagy részén valamivel beljebb vezet az út, és az alagút falába hatalmas ablakokat vájtak, amin keresztül a fény megvilágíthatja az utat. Maga az út semmivel sincs burkolva, magán a simára csiszolt csupasz sziklán futnak a járművek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az utat 1977-ben adták át. Az ezredforduló tájékán vált ismertté ez a fantasztikus alkotás, és a világ minden tájékáról jönnek a turisták. A falu azóta sokat fejlődött, már szállodák is épültek a turisták fogadására. Az állami szervek a környéknek egyfajta természetvédelmi státuszt adtak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr784675785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása