HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Színes tavak egymás mellett

2012.10.31. 19:14 boksuli

Képzelj el három különálló tavat, amelyek szinte teljesen egymás mellet fekszenek, mégis mindháromnak különböző a színe. Indonéziában a Kelimutu vulkán tetején a saját szemeddel is láthatod.
A helyiek mind a három tónak különböző nevet adtak. Úgy vélik, hogy ez a hely az őseik szellemi pihenőhelye, ahol a tavak színe a szellemek hangulatától függ.
Az idősek tava (Tiwu Ata Mbupu) a kék színű tó, amely a vulkán nyugati oldalán található. Régiek szerint akiket a szellemek ide vezetnek, azok az igaz lelkűek. A másik két tavat csupán egy fal választja el egymástól. A fiatal férfiak és lányok tava (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) a zöld színű.  A harmadik, az Elvarázsolt tó (Tiwu Ata Polo) gyakran vérvörös vagy fekete színű. Bár elfogadott felméréseket nem végeztek a víz alatt, de a színek különbözőségét a fumarola-nak tulajdonítják. A fumarola olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200 és 900 °C között lehet. A szabad levegőn a vízgőz kondenzálódik, az ásványi anyagok és a szennyeződések jó része kiválik belőle, innen a gomolygó füst. Kémiai összetételük szerint osztályozva a fumarolákat lehetnek sós (száraz, forró), savanyú, lúgos vagy tiszta vizes.

A Kelimutu hegy a Flores szigeten található, mely 350 km hosszú. A legközelebbi város Ende 60 km-re található, de az ide látogató turisták gyakran használják a Moli nevű falut bázis tábornak. Reggelente általában a tavak a ködbe vesznek, délutánra tisztul ki az idő. Számos óvatlan látogató volt, aki letért a kitaposott nyomvonalról, de aki egyszer belesett ezekbe a tavakba az nem jött ki élve.
Igaz, hogy ezek a tavak kevésé ismertek Ázsián kívül, mégis sokan úgy gondolják, hogy a Kelimutu a világ 7 csodájának az egyike.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr164882552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása