Rómában készült idén decemberben a világ legnagyobb pizzája. A kolosszus az “Ottavia” fantázianevet kapta, a Római Birodalom első császára, Octavianus Augustus után. A világ legnagyobb pizzája egy több mint 20 éves guiness rekordot döntött meg a maga mintegy 40 méter átmérőjével és 25,6-os súlyával. Az épületnyi méretű olasz fogás egyébként egy margherita-pizza vagyis fő feltétként paradicsomszósz és sajt van rajta. Előbbiből nem kevesebb mint 5 tonna, mozzarella sajtból pedig közel 4,4 tonna, de ehhez jött még 125 kilogramm parmezán is. Az óriáspizza egy gluténmentes élelmiszereket gyártó cég támogatásával készült, egyrészt hogy felhívja a figyelmet a sokakat érintő lisztérzékenységre, másrészt hogy bebizonyítsa, ilyen alapanyagokból is lehet nagyon finomat csinálni. Ennek megfelelően a tészta 100%-ig gluténmentes lisztből van, majdnem 10 tonnából. Ehhez jött még úgy 9000 liter víz, kb. 1000 liter folyékony élesztő, több mint fél tonna margarin és negyed tonna só.
Természetesen ekkora mennyiséget nem lehet egyben megsütni, így a tésztát kb. 5000 darabban elősütötték, majd az összeállított és feltétekkel megrakott pizzát speciális hősugárzó lándzsákkal sütötték készre. A világ legnagyobb pizzájának elkészüléséhez 5 séf 48 órán át tartó folyamatos munkája kellett. Az óriási finomságot elkészülte után felszeletelték, és részben a jelen lévő közönség, részben rászorulók között osztották szét helyi jótékonysági szervezetek közvetítésével.
Legnagyobb pizza a világon - 2012
2012.12.27. 18:45 boksuli
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr444983898
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.