HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Év madara - 2013

2013.01.10. 19:08 boksuli

Egy csodaszép madár, a gyurgyalag nyerte az év madara szavazást, így jövőre ennek a fajnak a védelmével foglakozik kiemelten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A színes madár többek között arról is híres, hogy a méheket képes megenni.

Az év madara szavazásra egy hónap alatt 7460 voks érkezett. A legtöbb voksot 3247-t a gyurgyalag, 2827-t az erdei fülesbagoly és 1386-t a fürj kapott.

Az év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok bemutatása, melyek védelmében a lakosság is szerepet kaphat. Csak olyan madarat javasol a MME, amelynek védelmében a szervezet is tevőlegesen részt vesz.

A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, hossza 25-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 36-40 centiméter.

A melegebb éghajlatú nyílt tájakat kedveli, művelt területeken, legelőkkel, bokrokkal, facsoportokkal tarkított élőhelyeken fordul elő. Költési viselkedése különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj.

Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, ezért legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti.

Különleges képessége, hogy a gyönyörű gyurgyalag kemény felülethez ütögeti a csőrével elfogott rovarokat. A méheket azonban ráadásképpen olyan szakértő módon dörzsöli a faághoz, hogy eltávolítsa a mérgüket és a fullánkjukat!

Speciális táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, illegális homokbányászat, vagy a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

A civil szervezet országos felmérési programjának adatai szerint a gyurgyalag hazai létszáma az elmúlt több mint tíz évben mérsékelten csökken.

Az év madara kampány foglalkozik majd a fészektelepek felmérésével, az elöregedett, benövényesedett telepek felújításával és újak létesítésével, sőt a telepek ökoturisztikai hasznosíthatóságát is szeretnék bemutatni Szeretnének a méhészetekkel is megegyezni a faj védelme érdekében. A madarak gyűrűzési akcióiban országszerte ti is részt vehettek majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr955010753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása