HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

2012-es év étterme

2013.02.19. 19:37 boksuli

A Costest választották meg az 2012-es év éttermének, így a budapesti vendéglő 2009 után már másodszor nyerte el Dining Guide-díjat, a hazai vendéglátás egyik legrangosabb elismerését.

 

Az első magyar Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke, Miguel Rocha Vieira vette át hétfő este a Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide elismerést Bálint Attila üzletágvezetőtől, a Raiffeisen bank képviselőjétől. "Inspektoraink és zsűritagjaink tavaly szinte egyöntetűen a Costest találták a legjobbnak, így újból a kimért világszínvonal diadalmaskodott. Eltelt annyi idő, hogy azt lehet mondani, Miguel stabil konyhát visz, ami ezen a színvonalon szerintünk a legnagyobb dolog" - hangsúlyozta Wiszkidenszky András, a Dining Guide étteremkalauz kiadója, a zsűri elnöke.

A fővárosi éttermek közül a kedvenc a Rosenstein étterem lett, a vidékiek közül pedig az Anyukám Mondta encsi étterem. Az Év Séfje-címet Széll Tamásnak ítélték, aki magyarként először jutott ki a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse D'Or a döntőjébe, ahol a tizedik helyet szerezte meg Lyonban.

Az este házigazdájaként Kovács Lázár séf szólította színpadra a Dining Guide zsűrije által top tízbe választott éttermek képviselőit. A legjobb tíz közé került a Costesen kívül a 67, az Arany Kaviár, a Bock Bisztró, a Csalogány 26, a Fausto's, a Mák, a Nobu, az Onyx és a ZONA. 

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto's éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, míg 2011-ben az Onyx nyerte el az év étterme címet. A díj szponzora 2011-ben a Raiffeisen Bank Private Banking üzletága lett, így az elismerés neve is Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide díjra módosult.

A Costes étterem Budapesten, a Ráday utcában található.Tulajdonosa Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője. Az Év Étterme díj történetében ez a második alkalom, hogy egy étterem duplázni tud. Ez először a hazai olasz éttermek legjobbjának, a Fausto’s-nak sikerült. A Costes az a hely, amely 2010-ben első magyar étteremként kapott Michelin-csillagot. 2008-ban nyitottak, és egyből a luxusgasztronómiára fogékony kört célozták meg. Az ételek ehhez mérten vannak beárazva, itt nem furcsa, ha egy sajttálért több, mint 4 ezer forintot hagysz ott (290 forintos árfolyamon számolva - mivel az árak euróban vannak megadva), de az élményt meg kell fizetni. A Costes csúcskategória, és - mint látszik - azon belül is megint a legjobb volt. Az étterem filozófiája szerint a modern nemzetközi konyhát ötvözi a magyar konyhaművészettel. A kínálatban szerepel többek között tarisznyarákos szusi guacamole mártással, glaszírozott borjúmirigy babpürén, szezonális erdei gombákkal és omlós fácánmell kacsamájjal töltött kelkáposztával is. Egy főétel 5-10 ezer forintba kerül. Az ötfogásos degusztációs menü – amely lényegében az étterem karakterét is összefoglalja – borokkal együtt körülbelül 20 ezer forintba kerül.

A csúcsgasztronómiát megcélzó éttermekhez hasonlóan nem a mennyiségre, hanem az alapanyagokra, a technológiára és a kinézetre helyezik a hangsúlyt. Az alapanyagokat a hazai termelés minőségi megbízhatatlansága miatt a párizsi Rungis piacról szerzik be.Az étterem séfje a portugál Miguel Rocha Vieira, akinek mestere, Ferran Adrià a molekuláris gasztronómia egyik fő képviselője. Egy ideig az argentin Nicolas Rafael Delgado vezette a konyhát, aki 2010-ben a Mix Terasz nevű étterembe távozott.

A Costes kapta 2009-ben a Dining Guide Év Étterme díját. 2010 márciusában – Magyarországon elsőként, Közép-Európában a prágai Four Seasons szálloda Allegro nevű étterme után másodikként – Michelin-csillaggal ismerték el. A 2011-es Gault Millau Ausztria étteremkalauzban 17 ponttal a legjobb magyarországi étterem lett, de cseh és szlovák versenytársait is megelőzte, a 2012-es kiadásban pedig 18 pontot kapott. Az Alexandra Kiadó Étteremkalauza 20 pontos rendszerében 2009-ben 15, 2010-ben 15,5, 2011-ben 16 pontra értékelte.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr975092822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása