HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Levegőben kelt életre tárgyakat egy toll

2013.03.11. 19:22 boksuli

Egy 3D nyomtatóként működő toll lett a Kickstarter új üdvöskéje. A közösségi finanszírozással készülő projekteket futtató oldalra február 19-én került fel a 3Doodler, Max Bogue és Peter Dilworth projektje, szerénynek mondható, harmincezer dolláros célkitűzéssel. Az így összegyűjtött összeg csak a gyártás veszteséges elindítására lett volna elég: a kezdőtőke mindössze 500 toll legyártására lett volna elég, de a gyártást végző partnercég felé minimum 2000 darabos rendelést kellett leadniuk.

A WobbleWorks két vezetője szerint érdemes lett volna kockáztatniuk, mert tudták, hogy a terméknek lenne piaca, csak azt nem, hogy mekkora. A gyűjtés elindulása óta egy hét sem telt el, de az óriási siker őket is teljesen váratlanul érte. A projekt lezárásáig még 27 nap van hátra, de a tervezők már most 1,8 millió dollárt gyűjtöttek össze.

A 3Doodler egy olyan toll, ami a 3D nyomtatáshoz is használt ABS műanyagot használja alapanyagként. Az eszköz felhevíti a műanyagot, és a vékony, könnyen formázható szállal szinte bármilyen felületre rajzolhatunk, akár a levegőbe is, a felhevített műanyag ugyanis a tollból kikerülve pillanatok alatt kihűl és megszilárdul. A fejlesztők szerint 30 centiméter alapanyag körülbelül 3-3,5 méternyi műanyagszoborhoz lesz elég.A toll a fejlesztés jelenlegi fázisában 180*24 milliméteres, és körülbelül 200 grammot nyom, de a gyártás elindításáig ez még változhat. A tervezők a támogatók javaslatait is figyelembe veszik: külsős ötlet volt például, hogy a toll egyik fele legyen lapos, hogy ne tudjon elgurulni. A tollhoz univerzális hálózati adapter fog járni, így bárhol használható lesz.

A 3Doodler egyik legnagyobb előnye, hogy a termék honlapjáról letölthető stencilek segítségével azok is bonyolult alakzatokat alkothatnak, akiknek nincs képzőművészeti tehetsége. Ilyen mintákat bárki feltölthet majd a termék oldalára, így jó eséllyel kialakulhat egy kreatív közösség, ami a mintagyűjtemény további gyarapodását szolgálná.Az első tollak várhatóan 2013 őszén érkeznek meg a korai finanszírozókhoz; az időközben felmerült hatalmas igényt a sorozatgyártás elindítása után minél hamarabb megpróbálják kielégíteni. A hírek szerint a partnerül választott kínai gyártónak nem lesznek gondjai a kapacitással, ugyanis több százezres tételben szokták teljesíteni a megrendeléseket.

Szinte nem is hisz az ember a szemének, amikor megnézi a kapcsolódó videót. A hálózati feszültséggel üzemeltetett készülék belsejében ABS műanyag van (ezt használják általában a 3D-s nyomtatókban is), ezt az anyagot melegíti fel cseppfolyósra egy fűtőszál, majd löki ki a toll belsejéből, hogy azután a levegőre érve, no meg egy kis ventilátor hűtőhatására megszilárduljon. Ahogy rajzolnak a tollal, úgy alakulnak ki a különféle alakzatok, mintha csak úgy a semmiből jelentek volna meg.

És hogy azután majd miket varázsolnak elő a „semmiből" a tollal, annak valóban csak a fantázia szabhat határt, hiszen készíthetők dísztárgyak, ékszerek, ajándékok. Sőt a gyártócég tervei között egy olyan változat is szerepel, amellyel műanyag helyett cukrot olvasztanának meg, így ehető tárgyakat, figurákat lehetne felrajzolni a levegőbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr315128369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása