HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Már feltalálták az okos fegyvert is!

2013.05.21. 19:15 boksuli

Az okos fegyver, ami akár 900 méteres távolságból is mesterlövészt farag bárkiből, az Egyesült Államokban már meg is vásárolható a texasi TrackigPoint nevű cégnek köszönhetően. A PGF (Precision Guided Firearm) 22.000 dollárba kerül, az úgynevezett "lock-and-launch" technológiával szerelték fel, amit a vadászgépek esetében a levegő-levegő rakéták kilövésénél alkalmaznak, lényege, hogy a pilótának nem kell pontosan céloznia a találathoz.

A PGF lehetővé teszi a használójának, hogy kiválasszon egy célpontot a fegyver célzó rendszeréből, a fegyver pedig eldönti, mikor a legalkalmasabb az elsütése - ellensúlyozva a különböző tényezőket, mint a szél, sebesség, a kar remegése, visszaütés, levegő hőmérséklet, nedvesség, valamint a lövedék esése a gravitáció hatására, melyek mind hatással vannak a pontosságra.

Ennek biztosításához a PGF nyomkövetője egy Linux alapú számítógépet, egy lézeres távolságmérőt, egy kamerát és egy nagy felbontású színes képernyőt kapott a fegyver tetejére erősített integrált céltávcsőben. A felhasználó egyszerűen céloz és megnyom egy gombot az elsütő billentyű mellett, amikor a lézer megvilágította a célpontot. A számítógép ezután lefuttat egy algoritmust, ami képfeldolgozó rutinokkal nyomon követi a célpont mozgását, folyamatosan az eredetileg kijelölt ponton tartva a lézert, miközben az algoritmus megnöveli az elsütő meghúzásához szükséges nyomást, csupán akkor csökkentve, amikor a fegyver célkeresztje pontosan fedi a lézer pöttyöt - majd a lövedék kilövésre kerül.


A fegyver más tekintetben is újdonságnak számít, ellátták wi-fivel, ami lehetővé teszi, hogy a kamera képét átjátsszák egy okostelefonra, vagy egy táblagépre, így a felhasználó megoszthatja másokkal, amit lát. Ezen felül lehetővé teszi, hogy egy PIN beütésével okostelefonon keresztül aktiválják az irányított célzást. A teszteken még a kezdők is megdöbbentő pontosságot értek el az 500-900 méterre elhelyezett célpontok esetében.

Több amerikai veterán szerint egy ilyen mesterlövész fegyvert nem lenne szabad civilek számára elérhetővé tenni, míg egyes vadászok szerint ezzel lenullázódik a vadászat sportértéke. Noel Sharky, a brit Sheffield Egyetem okos-fegyver elemzője is aggályait fejezte ki. "Az új okos-fegyver túl nagy hatalmat ad a civilek kezébe" - mondta. "A mesterlövész egy rendkívül specializált szerep, ami rengeteg gyakorlást igényel - most azonban bárki halálosan pontos orgyilkossá válhat, méghozzá nagy távolságokból is"


Taylor úgy véli, a vadászoknak nincs szükségük ilyen alkalmatosságra. "Aki vadlesre megy, az magasan képzett és elég pontos felszereléssel rendelkezik, hogy biztonságos, tiszta és konzisztens találatokat érjen el ilyen technika alkalmazása nélkül is" - magyarázta. Matthew Lang. Az Ohio állambeli Xavier Egyetem szakértője egyetért kollégájával, hozzátéve, hogy a veszély akkor áll fent igazán, ha a fegyver olyanok kezébe kerül, akiknek semmi közük sem a mesterlövészethez, sem vadászathoz. "Ha egy ilyen fegyver elkezd utat találni az olyan egyénekhez, akik más célokra tervezik használni, onnantól rendkívül sok időbe és pénzbe fog kerülni annak kitalálása, hogyan biztosítsuk a közterületeket a potenciális mesterlövészek számának jelentős gyarapodásával".

Műszaki adatok:
Kaliber: kissebességű 25x40 mm-es gránát
Hatótávolság: pont jellegű cél esetében 500 m, terület cél esetén 1000 m
Mechanizmus: gázvezérlésű félautomata
Tömeg: 6,35 kg
Tűzvezető rendszer: XM104

A fejlesztési program főbb állomásai:
2005. április – az első prototípus átadása az amerikai hadsereg számára a tesztek
                       végrehajtására
2005. szeptember – éleslövészet végrehajtása a Grafenwöhr gyakorlótéren
2009 nyara – tesztek Irakban és Afganisztánban
2010. november – a várható első éles bevetések Afganisztánban
2011 – a hadsereg ellátása a fegyverrel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr95311756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása