HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Égből eső szépség

2013.05.27. 18:48 boksuli

Mintha drágakövek ragyognának egy fémtömbben. A meteoritok nem csak csúnya fekete kövek lehetnek, létezik egy szépséges fajtája is.Ez a legnagyobb ismert pallazit meteorit. Ráadásul különlegesen szép is. Talán a legszebb földönkívüli eredetű kő. Annyira különleges, hogy mindenki akar belőle egy darabot, Ezért felszeletelték. Fukang meteorit, alighanem a világ legértékesebb földönkívülről származó kőzetdarabja. A meteorit, mind struktúrájában, mind textúrájában lenyűgöző látványt nyújt. A méhsejtes szerkezetét a vas-nikkel ötvözet adja, amit olivinkristályok töltöttek be. Az aranyló megjelenést a nagyméretű olivinkristályokon átszűrődő napfény okozza.A pallazit egy kő-vas meteorit típus. Általában centiméteres méretű olivin kristályok vannak beágyazva egy nikkel-vas fémtömbbe.

Egy kisbolygó méretű égitest ütközés hatására történt szétdarabolódása során kerülhetnek a bolygóközi térbe pallazitmeteorit-darabok. A kisbolygó méretű test köpeny-mag határáról származhatnak a kőzetminták.

A pallazitok ritka meteorittípust képviselnek. Mindössze 61 meteorit esemény ismerünk: hullások és találások. Ezek közül 10-et találtak az Antarktiszon és csak négynek a hullását figyelték meg.

A két fő alkotó ásvány, fémes nikkel-vas és az olivin. Az olivin ásványcsoport a nevét olajzöld színéről kapta. Olyan szép fajtája is van, mint a peridot, amit drágakőként tartanak nyilván.A képeken látható óriást a kínai Fukangban találták kétezerben. Egy túrázó rendszeresen üldögélt a hatalmas sziklát, és ebédjét eszegetve csodálta a szerkezetét. Időbe telt,  mire bebizonyosodott, hogy meteorit.Óriási, a súlya 1050 kilogramm. A legnagyobb ismert pallazit meteorit. Valamivel kisebb méretűből volt néhány, de azok legtöbbje még a levegőben darabokra hullott.  A kansasi Brenham meteoritot 1890-ben találtak, mintegy 20 darabot 1000 kilogramm össztömeggel. Az ausztrál Huckitta-meteorit nagyobb lehetett, mintegy 1400 kilogrammos, de a legnagyobb megtalált darab is mindössze egy kilogrammos volt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr975320928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása