HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Megtalálták a világ legrégibb palackba zárt üzenetét!

2013.09.21. 18:25 boksuli

Évszázados hagyomány az ismerősökkel való kapcsolattartás, hiszen az embereknek ősidők óta szükségük volt a kommunikációra még akkor is, amikor elszakította őket a távolság.

Steve Thurber talán nem is sejtette, hogy milyen különösnek ígérkezik az a nap számára, amikor is egy nyugodt, kellemes sétára indult a kaliforniai Tofino tengerpartján, ugyanis egy különleges üvegre tévedt tekintete, amely feltehetően a világ legrégibb üzenetét rejti magában. A zárt üveget a tenger mosta ki a partra a Schooner-öböl közelében és bár Steve nagyon kíváncsi volt az abban rejlő üzenetre, mégsem hagyta felülkerekedni kíváncsiságát. Döntését a következőképpen magyarázta:

„Talán ez az egyetlen üzenet, melyet a fickó valaha elküldött és én találtam meg. Erre körülbelül annyi lehet az esély, mint egy az egymilliárdhoz. (...) Úgy értem, még ha csak egy vagy tíz évvel később találtam volna meg, na de száz év távlatából nézve egészen hihetetlen!” – lelkendezett Steve.

Annak ellenére, hogy az üzenet nem került ki az üvegből, mégis megtudtunk néhány részletet épp magának az üvegnek köszönhetően. Az üzenet 1906. szeptember 29-én indult útjára, küldője pedig egy Earl Willard nevű úriember volt, aki San Fransiscóból Bellinghamba

utazott a Steamer Rainer nevű hajón. Earl 76 órával az útra kelést követően „adta fel” küldeményét, maga az út pedig feltehetően két hétig tartott volna, ha elérte volna célját.

Willard az üzenetben a bellinghami címét is megadta, ahol címzettje utolérheti – érdekesség, hogy ezen a címen napjainkban egy vasúttörténeti múzeum áll.

Mindazonáltal nem Steve Thurber volt az egyetlen, aki ilyesfajta relikviára bukkant, ugyanis egy évvel korábban egy skót halász, Andrew Leaper egy 98 éves üvegbe zárt üzenetre bukkant Shetlandban, mely annak idején be is került a Guiness Rekordok Könyvébe, ám a Thurber-által talált üzenet bizonyára háttérbe szorítja a tavalyi csodát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr925527576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása