HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Elcsípték a lezuhanó műholdat

2013.11.13. 18:41 boksuli

A falklandi Bill Chater pingvinlesről tartott hazafelé, amikor az Atlanti-óceán felett egy fényes, csíkot húzó jelenséget pillantott meg az égen. "Először azt hittük, hogy egy hullócsillagot látunk" – mondta Chater a BBC-nek. A férfi hamar rájött, hogy valójában az Európai Űrügynökség (ESA) lezuhanó gravitációs műholdját, a GOCE-t látja, amelyről nem sokkal korábban a rádióban hallott. A képet megosztotta a Twitteren:

Képkivágás_1.JPG

Az ESA megvizsgálta a felvételeket, és megállapították, hogy "minden valószínűség szerint" az egytonnás műhold utolsó percei láthatók rajta. Az ESA honlapján lévő információ szerint ugyanis a zuhanó műhold az Atlanti-óceán déli medencéje felett, a Falkland-szigetek környékén lépett be a légkör sűrűbb tartományába, körülbelül 80 kilométeres magasságban. Ezt az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatala (Space Debris Office) erősítette meg.

Amerikai katonai adatok szerint ez  november 11-én, közép-európai idő szerint hétfőn, hajnali 1.16-kor történt, ami Falklandon 21.16-ot jelent, ez pedig összevág Bill Chater megfigyeléseivel. Chater a BBC-nek azt mondta, hogy videofelvétele is van a műholdról, de a Falkland-szigetek lassú internetkapcsolata miatt ezt egyelőre nem tudja megosztani.

Szakértők szerint az 1100 kilogrammos műholdból körülbelül 200-250 kilogrammnyi hulladék élhette túl a zuhanást, ez most valahol az Atlanti-óceán mélyén nyugszik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr145631873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása