A baranyai falu gazdálkodói régóta szerettek volna gesztenyelekvárt főzni mint helyi különlegességet, 2009 óta azonban egyik év sem hozott rendes termést, így a különleges csemegéhez nem jutott hozzávaló. Idén végre volt annyi a fák alatt, hogy az egyetlen vállalkozó kedvű asszony nekilátott a csöppet sem egyszerű műveletnek.
A lekvár készítése kifejezetten nehéz, és munkaigényes folyamat, nem véletlenül büszkék rá a környékben. Első lépésként a szúrós, tüskés burkot kell eltávolítani a termésről, ezt követően nagyon hosszú ideig kell főzni. Ráadásul a gesztenye nem olyan kiadós, mint például a sárgabarack, jóval nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannyi lekvárhoz belőle. Körülbelül 3 kiló friss gesztenyéből tisztítás után 1,6 kiló marad, ezt lehet feltenni főni.
Egyelőre, mivel még csak kis mennyiségben készült, a pécsváradi leányvásár és a zengővárkonyi szalmalekvár fesztivál idején lehet kóstolni a valódi, várkonyi gesztenyelekvárt. Így hamisították meg a magyarok egyik kedvenc édességét Rizslisztet és burgonyát találtak a gesztenyemasszában