HTML

Boksuli-express

Egy kis suli, egy kis szabadidő, egy kis információ, egy kis szórakozás.

Friss topikok

  • Pista Kiss: Mennyibe kerül ?? És hol lehet meg venni ????? (2015.03.03. 08:16) Átlátszó mobiltelefon
  • moby76: fontosnak tartom hogy nem egyszerű a használata mert a szemnek meg kell szokni mert nem ehez szokt... (2013.12.03. 18:37) Egy hasznos találmány! - Lumigrids
  • don Fefinho: Tök jó, csak az első szélévihar szétbarmolja. (2013.05.26. 11:47) Zöld falu
  • don Fefinho: Nem tudom. Látott már valaki terméskövet, amint arrébbfújta a szél? (2013.05.26. 11:45) Furcsa sétáló kövek
  • siskalaszlo: már minden médiumban hirdetik, nem csoda hogy nő a nézettség :) (2013.04.24. 06:14) PSY legújabb klipje elkészült

Linkblog

Évek óta vártak erre - Ritka ínyencség

2014.01.06. 14:46 boksuli

2009 óta először újra van gesztenyelekvár a Mecsekalján. A talán legmunkaigényesebb hazai lekvár zengővárkonyi szelídgesztenyéből főtt.
 
 Elkészült az első gesztenyelekvár a híres zengővárkonyi gesztenyés tavalyi terméséből. A környékbeliek, akik évek óta küzdenek a kéregrákkal és a rossz terméssel, már annak is örültek, hogy idén egyáltalán volt mit összegyűjteni.


A baranyai falu gazdálkodói régóta szerettek volna gesztenyelekvárt főzni mint helyi különlegességet, 2009 óta azonban egyik év sem hozott rendes termést, így a különleges csemegéhez nem jutott hozzávaló. Idén végre volt annyi a fák alatt, hogy az egyetlen vállalkozó kedvű asszony nekilátott a csöppet sem egyszerű műveletnek.

A lekvár készítése kifejezetten nehéz, és munkaigényes folyamat, nem véletlenül büszkék rá a környékben. Első lépésként a szúrós, tüskés burkot kell eltávolítani a termésről, ezt követően nagyon hosszú ideig kell főzni. Ráadásul a gesztenye nem olyan kiadós, mint például a sárgabarack, jóval nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannyi lekvárhoz belőle. Körülbelül 3 kiló friss gesztenyéből tisztítás után 1,6 kiló marad, ezt lehet feltenni főni.

Egyelőre, mivel még csak kis mennyiségben készült, a pécsváradi leányvásár és a zengővárkonyi szalmalekvár fesztivál idején lehet kóstolni a valódi, várkonyi gesztenyelekvárt. Így hamisították meg a magyarok egyik kedvenc édességét Rizslisztet és burgonyát találtak a gesztenyemasszában

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boksuli.blog.hu/api/trackback/id/tr145738870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása